Monday, October 28, 2013

Περι Δικαιου






  • Η πολιτεια εγινε για να προστατευσει τους δικαιους απ'τους αδικους.



  • Δικαιοσυνη απο μονη της δεν υπαρχει. Υπαρχει μονο κατα τοπους και κατα καιρους στις σχεσεις αναμεσα στους ανθρωπους, ως συμφωνια να μην βλαπτει καποιος αλλον και να μην βλαπτεται απο αλλον.



  • Απο γενικη αποψη το δικαιο ειναι ιδιο για ολους, αφου ειναι κατι που ωφελει τις μεταξυ των ανθρωπων σχεσεις. Απο τις ιδιομορφιες, ομως, μιας χωρας και απο οποιεσδηποτε αλλες αιτιες το δικαιο καταληγει να μην ειναι το ιδιο για ολους.

  • Ο,τι απ'αυτα, που θεωρουνται δικαια, ανταποκρινεται κατα γενικη ομολογια στις αναγκες της μεταξυ των ανθρωπων επικοινωνιας, αποκτα την ισχυ του δικαιου, ειτε αποβαινει ιδιο για ολους ειτε οχι. Κι αν καποιος επιβαλλει εναν νομο, που δεν δρα προς οφελος της μεταξυ των ανθρωπων επικοινωνιας, ο νομος τουτος δε φερει πια την ιδιοτητα του δικαιου. Αλλα και οταν το συνδεομενο με το δικαιο κοινο οφελος παιρνει αλλη μορφη και απλως ενα διαστημα εναρμονιζεται με τη γενικη αντιληψη, δεν παυει για εκεινο ακριβως το διαστημα να ειναι δικαιο για ολους εκεινους που δεν αποπροσανατολιζονται απο κουφια λογια, αλλα κοιταζουν καθαρα στα πραγματα.

  • Οπου,χωρις οι κρατουσες συνθηκες να εχουν αλλαξει, αποδεικνυεται, πως οι μεχρι τωρα αποδεκτες διαταξεις του δικαιου δε συμφωνουν στην πραξη με τη γενικη αντιληψη, εκει δεν αποτελουν πια δικαιο. Οπου, ομως, κατω απο αλλαγμενες συνθηκες οι ισχυουσες διαταξεις δεν ωφελουν πια, εκει αποτελουσαν δικαιο, οσο ακομα ωφελουσαν τους πολιτες στις μεταξυ τους σχεσεις.  Υστερα, βεβαια, που δεν ωφελουσαν, επαψαν να αποτελουν δικαιο.



Επειδη τιμουμε τους προγονους μας και με αφορμη τον αντιρατσιστικο νομο (που μονο κατ' ευφημισμο ειναι τετοιος) παραθετουμε ολιγον τι απο Επικουρο (Κυριαι Δοξαι).

No comments:

Post a Comment